Tranbärskräm
Ingredienser
⅓ l
tranbär
1 ¼ l
vatten
1
kanelstång
1–2 dl
socker
3 msk
potatismjöl
Så gör du
- Mosa tranbären och tillsätt socker, vatten och kanel.
- Koka upp och rör ner potatismjöl blandat med lite kallt vatten, låt koka upp och ta kastrullen från plattan.
- Servera väl avkyld med lätt vispad grädde, eller häll upp på termos och ta med på utflykt.
Tranbär
Karpalo/Cranberry/ Vaccinium oxycoccus, Vaccinium microcarpum
Tranbären växer lågt i närheten av träsk, sjöar, och på myrar och kärr. I Finland växer också dvärgtranbär, de hittas främst norröver. Bären kan plockas från slutet av september fram till den första snön, och även under våren då de tittar fram under snön. Precis som med rönnbären stiger sockerhalten i bären efter den första köldknäppen. Tranbär innehåller gott om C-vitamin och skalen innehåller fibrer. Tranbärssaft fungerar väl som stöd vid sidan av mediciner vid urinvägsinfektion. De är goda som sådana med varm kinuskisås, i bröd, tillsammans med vilt eller som bärkräm.