Tranbärstårta
Ingredienser
Botten
100 g
pepparkakor
40 g
smält smör eller margarin
Fyllning
9
gelatinblad
1 dl
stark saft av tranbär
4 dl
tranbär
250 g
kvark
3 dl
vispgrädde
2 dl
socker
3 tsk
vaniljsocker
Dekoration
3–4 dl
tranbär
Geléyta
2 dl stark saft av tranbär, 1 dl gelésocker, (1 msk tranbärslikör)
Garnering
3 dl vispgrädde
Så gör du
- Smula pepparkakorna och blanda dem med det smälta fettet.
- Beklä bottnen på en rund form med löstagbar kant, diameter ca 22 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut degen i formen.
- Gör i ordning fyllningen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter. Mosa tranbären och vispa grädden. Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i en liten mängd kokande saft. Blanda samman alla ingredienserna och häll fyllningen i formen.
- Täck över formen och ställ den kallt några timmar så att fyllningen stelnar.
- Täck den stelnade kakan med hela tranbär.
- Gör gelén. Hetta upp saften och tillsätt sockret, koka upp.
- Låt blandningen svalna något och slå sedan över bären.
- Tårtan är färdig följande dag. Lösgör tårtan ur formen. Du kan dekorera den med vispgrädde om du vill.