Ugnsbakad paprika och tomat
Max 60 min
Ingredienser
6
bifftomater eller paprikor
2
lökar
2
vitlöksklyftor
2 msk
olja
2 dl
speltkärnor eller grötris
ca 5 dl
grönsaksbuljong (1 grönsaksbuljongtärning + 5 dl vatten)
1 dl
färsk mynta, finskuren (eller andra färska örter, såsom basilika, persilja eller körvel)
salt och svartpeppar
Så gör du:
- Skär av ett ”lock” på tomaterna eller paprikorna, spara locken. Gröp ur tomaterna och ta tillvara inkråmet. Ta ut fröhuset ur paprikorna.
- Salta de urgröpta tomaterna lite, låt dem stå och rinna av upp och ner.
- Tärna löken och pressa vitlöken. Fräs mjuk i lite olja.
- Tillsätt speltgryn eller grötris och det finskurna inkråmet från tomaterna. Späd med grönsaksbuljong. Då du använder speltgryn kan du låta dem stå i blöt 6 timmar eller koka lite längre.
- Koka på svag värme under lock i cirka 20 minuter och rör om med jämna mellanrum. Smaka av och krydda.
- Lägg tomaterna och paprikorna i en ugnsfast form, fyll dem med den välsmakande fyllningen. Sätt på locken.
- Häll resten av oljan över grönsakerna och sätt in i 225 graders ugnsvärme. Låt stå i ugnen i cirka 30 minuter tills grönsakerna är riktigt mjuka och fyllningen likaså.