Ugnsbakad svartrot med sås på brynt smör, picklad kålrabbi och poppade senapsfrön
Över 60 min
Ingredienser
4 portioner
Svartrot
500 g
svartrot
5
vitlöksklyftor
1 msk
rybsolja
en nypa salt
svartpeppar
Sås med brynt smör
50 g
smör
2 dl
vispgrädde
1/2
ekologisk citron (saft och skal)
salt
Picklad kålrabbi
1
kålrabbi (ca 400 g)
1/2 dl
ättika
1 dl
socker
2 dl
vatten
en nypa salt
Poppade senapsfrön
2 msk
senapsfrön
Gör så här
- Börja med att pickla kålrabbin. Rör ihop vatten, ättika, socker och salt i en skål tills sockret löst upp sig. Skala kålrabbin och skär den i tunna skivor med mandolin. Sätt kålrabbin i en burk med lock och häll över ättikslagen. Låt stå minst 30 minuter.
- Värm ugnen till 200 grader. Pressa vitlöksklyftorna med ett knivblad och avlägsna skalet. Skala svartrötterna och skär i lagom stora bitar. Lägg svartroten och vitlöken i en ugnsform och ringla över olja, salt och peppar. Baka i ugn i cirka 30 minuter eller tills rötterna är mjuka.
- Tillaga såsen genom att först bryna smöret. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme och rör om tills smöret får en nötig doft och gyllenbrun färg. Tillsätt grädden och låt sjuda på svag värme. När såsen har tjocknat något tillsätts skalet och saften av en halv citron. Smaka av med salt.
- Rosta senapsfrön i en torr panna på medelhög värme tills de börjar poppa. Använd ett lock och skaka om pannan under tiden. Se efter så att de inte bränns.
- Servera svartroten med såsen och den picklade kålrabbin. Toppa med senapsfrön och dekorera gärna med ärtskott.