Ugnsomelett med fiskröra
Max 60 min
Ingredienser
4 portioner
Omelettsmet
3 dl
mjölk
1/2 dl
speltmjöl
1/2 tsk
salt
3
ägg
Fyllning
ca 150 g
konserverad rökt mörtfisk
1
vitlöksklyfta
1
gul lök
1/2 dl
finhackad dill
1 dl
créme fraiche
salt och peppar
citronsaft
1 dl
riven ost
- Mät upp mjöl i en skål och vispa ner mjölken. Tillsätt salt och ägg och vispa till en jämn smet.
- Häll smeten i en smord ugnsform och grädda omeletten på ugnens mellersta fals i 200 grader i cirka 20 minuter.
- Tillred under tiden fyllningen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja en stund tills löken blir mjuk. Låt svalna.
- Häll av vätskan från fisken och finfördela fiskköttet med en gaffel. Blanda fisken med lök, dill, creme fraiche och smaka av med salt, peppar och citronsaft.
- Ta ut omeletten ur ugnen när den har stannat. Höj ugnsvärmen till 250 grader.
- Bred försiktigt ut fiskfyllningen över omeletten och strö riven ost ovanpå.
- Gratinera cirka 10 minuter eller tills osten får lite färg.
- Servera omeletten med en sallad.
Observera att konservburkar (och tuber i metall) innehåller ett inre skikt med bisfenol A (BPA) som klassas hormonstörande. Gravida, ammande, nyfödda och barn i växande ålder är extra känsliga för BPA och bör därför endast ibland använda konservburkar av metall i matlagningen. Rökt mörtfisk finns även i glasburkar.