Ugnsstekt braxen
Ingredienser
1–1 ½ kg
braxen
1 msk
salt
2 msk
smör eller margarin
1
äggula
½ dl
ströbröd
2 msk
finhackad gräslök
2 msk
finhackad persilja
Rödbetssås
3 små (250 g)
kokta rödbetor
2–3 tsk
riven pepparrot
Salt
Färsk timjan
2 dl
crême fraiche
Gräslökssås
2 dl
kvark
2 dl
gräddfil
Salt, svartpeppar
2–3 tsk
dijonsenap
1 dl
hackad gräslök
Så gör du
- Gnid in fisken med salt. Lägg fisken på ett smort ugnssäkert fat. Rensa, fjälla och skölj fisken. Låt huvudet vara kvar men ta bort gälarna. Pensla den med äggula.
- Blanda samman ströbröd, gräslök och persilja och strö det över fisken. Klicka på matfett och stek i ugn, 200 grader i cirka 40 minuter. Späd med vatten när fisken fått färg.
- Servera med kokt potatis och valfri sås.
Rödbetssås
- Skala de kokta varma rödbetorna och mixa dem därefter till en slät puré i mixer eller matberedare. Blanda purén med pepparrot, kryddor och crême fraiche.
- Servera såsen varm eller kall med ugnsvarm fisk. Om såsen skall värmas får den inte koka. Värm den försiktigt under omrörning.
Gräslökssås
- Rör ihop alla ingredienserna till såsen och servera den med potatis till fisken.
![Ugnsstekt braxen](/uploads/Recept/_1200x1800_crop_center-center_82_line/braxen.jpg 1200w, /uploads/Recept/_2400x3600_crop_center-center_61_line/braxen.jpg 2400w, /uploads/Recept/_992x1488_crop_center-center_82_line/braxen.jpg 992w, /uploads/Recept/_1984x2976_crop_center-center_61_line/braxen.jpg 1984w, /uploads/Recept/_768x1152_crop_center-center_60_line/braxen.jpg 768w, /uploads/Recept/_1536x2304_crop_center-center_45_line/braxen.jpg 1536w, /uploads/Recept/_576x864_crop_center-center_60_line/braxen.jpg 576w, /uploads/Recept/_1152x1728_crop_center-center_45_line/braxen.jpg 1152w)