Ugnsstekt braxen
Ingredienser
1–1 ½ kg
braxen
1 msk
salt
2 msk
smör eller margarin
1
äggula
½ dl
ströbröd
2 msk
finhackad gräslök
2 msk
finhackad persilja
Rödbetssås
3 små (250 g)
kokta rödbetor
2–3 tsk
riven pepparrot
Salt
Färsk timjan
2 dl
crême fraiche
Gräslökssås
2 dl
kvark
2 dl
gräddfil
Salt, svartpeppar
2–3 tsk
dijonsenap
1 dl
hackad gräslök
Så gör du
- Gnid in fisken med salt. Lägg fisken på ett smort ugnssäkert fat. Rensa, fjälla och skölj fisken. Låt huvudet vara kvar men ta bort gälarna. Pensla den med äggula.
- Blanda samman ströbröd, gräslök och persilja och strö det över fisken. Klicka på matfett och stek i ugn, 200 grader i cirka 40 minuter. Späd med vatten när fisken fått färg.
- Servera med kokt potatis och valfri sås.
Rödbetssås
- Skala de kokta varma rödbetorna och mixa dem därefter till en slät puré i mixer eller matberedare. Blanda purén med pepparrot, kryddor och crême fraiche.
- Servera såsen varm eller kall med ugnsvarm fisk. Om såsen skall värmas får den inte koka. Värm den försiktigt under omrörning.
Gräslökssås
- Rör ihop alla ingredienserna till såsen och servera den med potatis till fisken.