Ugnsstekt kalkon
Ingredienser
Cirka 1 ½ kg
kalkonfilé
Marinad
½ dl
olivolja
½ msk
citron- eller vitpeppar
1 msk
salt
1 ½ dl
havtornsaft
½ dl
portvin
1 tsk
timjan
Sås
Stekskyn från kalkonen
1 dl
grädde
1 ½
maizena
3 msk
vatten
½ msk
honung
1 msk
portvin
Vitpeppar
- Blanda marinaden i en bunke och lägg i kalkonen. Lägg bunken i kylen och vänd kalkonen då och då. Låt kalkonen ligga 1–2 dygn i marinaden.
- Ta upp kalkonköttet ur bunken och lägg den i en ugnssäker form. Häll marinaden över kalkonen. Använder du köttermometer sticks den in med spetsen i det köttigaste stället i bröstet.
- Stek köttet i 175 graders ugn tills temperaturen på termometern visar 65 grader. Ta då ut kalkonen och låt den stå och dra intäckt medan såsen tillreds.
- Steker du utan köttermometer beräkna då 45–50 minuter per kg beroende på kalkonens totala vikt.
- Häll stekskyn i en kastrull och ta bort extra fett från ytan med hjälp av en sked och tillsätt vispgrädden. Låt koka ihop och avred eventuellt såsen med maizena som du blandat ihop med vatten.
- Smaka av med salt, vitpeppar, honung och portvin. Servera kalkonen med kokt potatis och en sallad.