Upp-och-nedvänd rödbetspaj
Ingredienser
4–6 portioner
12 små
rödbetor eller 6–8 stora
3 msk
brunt socker
1 ½ tsk
flingsalt
½ tsk
svartpeppar
1 msk
hackad färsk timjan eller rosmarin
1
vitlöksklyfta
3 msk
rybsolja
Färdig smördeg
⅓ l
kantareller
1 msk
smör
Salt, svartpeppar
Inhemsk salladsost eller getost
Rucola
Så gör du
- Koka rödbetorna nästan mjuka, 35–40 minuter. Dela dem eller om de är väldigt stora i mindre halvor.
- Strö socker i en pajform (cirka 23 cm i diameter) och placera rödbetshalvorna med platta sidan nedåt så de täcker hela formen. Pressa vitlök och blanda med olja och klippt timjan. Ringla över rödbetorna. Salta och peppra.
- Kavla ut smördegsplattan och placera den över rödbetorna, trimma den i kanterna och tryck in sidorna runt rödbetorna. Grädda i 180 graders ugn i cirka 30 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna i ungefär 10 minuter. Stjälp upp den på ett serveringsfat (med hjälp av fatet).
- Medan pajen är i ugnen, smörstek kantarellerna och smaksätt med salt och peppar. Fördela svamparna över den färdiga pajen, smula över salladsost eller getost och dekorera med rucola och lite olja. Servera!