Vegansk påskpavlova
Över 60 min
Ingredienser
12 portioner
spadet av 1 förpackning kokta kikärter à 380 g (cirka 1 dl avhällt kylskåpskallt kikärtspad)
2 dl
strösocker
1/2–1 tsk
pressad citronsaft
växtbaserad vispgrädde till servering
Lemoncurd
2 1/2 dl
citronsaft + skal (3–4 st citroner)
1/2 dl
potatismjöl
1 1/2 dl
strösocker
100 g
margarin
Så gör du:
- Sätt ugnen på 100 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
- Häll av kikärtsspadet (spara spadet, 1 dl spad för 12 bitar) från kikärtorna i en finmaskig sil. Vispa kikärtsvätskan tills den är vit och fluffig. Den är tillräckligt vispad när du kan vända den upp och ned.
- Tillsätt socker, cirka en halv deciliter i taget, under fortsatt vispning. När smeten är fast och glansig är marängsmeten klar. Vispa ner citronsaften mot slutet.
- Klicka ut smeten och forma till en rund tårtbotten, cirka 25 cm i diameter. Gör kanterna något högre.
- Grädda i cirka 2,5 timmar. Låt marängen ligga kvar i ugnen och svalna helt ett par timmar (med luckan stängd).
Lemoncurd
- Riv skalet från citronerna (endast det gula). Dela citronerna på hälften och pressa ut saften. Ställ undan 1 dl av citronsaften för att röra ut potatismjölet i. Koka upp resterande 1,5 deciliter citronsaft och skal.
- Sila sedan bort skalet från citronsaften. Häll ner majsredningen och strösockret och koka upp under omrörning tills redningen tjocknat.
- Ta av från plattan när blandningen tjocknat och häll ner tärnat margarin. Rör tills margarinet smält och häll upp i en ren burk och låt svalna innan den ställs in i kylskåpet.
Servering
- Toppa marängen med den växtbaserade grädden, lemoncurd och bär.