Vegansk påskpavlova
Ingredienser
12 portioner
spadet av 1 förpackning kokta kikärter à 380 g (cirka 1 dl avhällt kylskåpskallt kikärtspad)
2 dl
strösocker
½–1 tsk
pressad citronsaft
växtbaserad vispgrädde till servering
Lemoncurd
2½ dl
citronsaft + skal (3–4 st citroner)
½ dl
potatismjöl
1 ½ dl
strösocker
100 g
margarin
Gör så här
- Sätt ugnen på 100°C. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
- Häll av kikärtsspadet (spara spadet, 1 dl spad för 12 bitar) från ärtorna i en finmaskig sil. Vispa kikärtsvätskan tills den är vit och fluffig. Den är tillräckligt vispad när du kan vända den upp och ned.
- Tillsätt socker, cirka ½ dl i taget, under fortsatt vispning. När smeten är fast och glansig är marängsmeten klar. Vispa ner citronsaften mot slutet.
- Klicka ut smeten och forma till en rund tårtbotten, cirka 25 cm i diameter. Gör kanterna något högre.
- Grädda i cirka 2 ½ timme. Låt marängen ligga kvar i ugnen och svalna helt ett par timmar (med luckan stängd).
Lemoncurd
- Riv skalet från citronerna (endast det gula). Dela citronerna i hälften och pressa ut saften. Ställ undan 1 dl av citronsaften för att röra ut potatismjölet i. Koka upp resterande 1 ½ dl citronsaft och skal. Sila sedan bort skalet från citronsaften. Häll ner majsredningen och strösockret och koka upp under omrörning tills redningen tjocknat. Ta av från plattan när blandningen tjocknat och häll ner tärnat margarin. Rör tills margarinet smält och häll upp i en ren burk och låt svalna innan den ställs in i kylskåpet.
Servering
- Toppa marängen med den växtbaserade grädden, lemoncurd och bär.