Vegetarisk Wellington med svamp och nötter
Max 60 min
Ingredienser
6 portioner
1
rödlök
1
vitlöksklyfta
400 g
palsternacka
250 g
taggsvamp eller annan valfri svamp
150 g
grönkål
2 msk
rybsolja
1 1/2 dl
hackade valnötter
1 tsk
torkad timjan
1 msk
japansk soja
1 1/2 msk
dijonsenap
2 dl
riven lagrad ost
1 förp.
tinad men kyld smördeg (à 500 g)
1
uppvispat ägg
salt
svartpeppar
Så gör du:
- Skala och hacka lök och vitlök. Skala palsternackan och riv den grovt på ett rivjärn. Rensa svampen och skär i mindre bitar. Ta bort den hårda stammen från grönkålen och strimla tunt.
- Stek svampen i en torr panna tills all vätska har avdunstat från pannan. Ställ åt sidan.
- Fräs lök och vitlök i oljan och fräs tills löken blir något mjuk. Tillsätt sedan palsternackan och stek i 5 minuter. Tillsätt kålen och fräs ytterligare ca 5 minuter. Häll svamp och grönsaksblandningen i en bunke och blanda med nötter, timjan, soja, senap och ost. Smaka av med salt och peppar. Låt fyllningen svalna lite.
- Sätt ugnen på 200 °C.
- Ta fram smördegen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel som är nästan lika stor som en ugnsplåt. För över plattan på en bakplåtspappersklädd plåt, sprid ut fyllningen längs ena långsidan och rulla ihop. Gör ett fint mönster med en kniv och pensla med ägg.
- Grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter eller tills den är gyllene.