Vegetariska kåldolmar
Ingredienser
1 medelstort
kålhuvud
200 g
svamp
1 påse
sopprotfrukter
1
vitlöksklyfta
1 msk
olja
1 tsk
salt
1 msk
oregano/basilika
½ burk
grynost
50 g
riven ost
1 msk
sirap
3–5 dl
vatten
Så gör du
- Gröp ur basen på kålhuvudet. Ångkoka kålen i en sil i kastrull. Låt sjuda tills bladen lossnar lätt.
- Skiva svampen. Fräs svampen i en kastrull tills allt extra vatten avdunstat.
- Tillsätt de finfördelade sopprotfrukterna och den pressade vitlöken i kastrullen. Låt badda i 5–10 minuter. Tillsätt olja vid behov. Krydda fyllningen med oregano och salt.
- Tillsätt grynosten samt den rivna osten i den avsvalnade massan. Fördela fyllningen på kålbladen. Rulla bladen till dolmar och placera dolmarna tätt i en ugnsform. Häll sirapen och vattnet ovanpå.
- Ös dolmarna med spad några gånger under gräddningen. Grädda i 175 grader i 2 timmar.