Vegetariska kåldolmar
Ingredienser
Cirka 20 stycken
1
medelstort kålhuvud
200 g
svamp, förvälld
1
lök
1 dl
pärlkorn
2
vitlöksklyftor
1 msk
rybsolja
1 msk
soja
(½ tsk
salt)
½ tsk
peppar
1 msk
mejram
100 gram
grynost
100 g
riven ost
1 msk
sirap
2 msk
smör
Så gör du:
- Gröp ur stammen på kålhuvudet. Placera kålhuvudet i en kastrull och täck med vatten. Låt koka cirka en halv timme tills bladen börjar lossna. Lösgör bladen vartefter och låt rinna av på ett skärbräde eller arbetsbordet. Gör så med de 20 översta bladen. Låt kålens innersta del koka mjuk och ta sedan tillvara genom att finfördela till fyllningen. Spara av kokspadet till senare ösning.
- Skala och hacka löken, fräs i oljan och tillsätt den förvällda svampen eller om du har tillgång till färsk svamp låt den fräsa med tills vätskan avdunstar. Vi använde förvällda riskor, men det går bra med soppar eller kantareller. Koka pärlkornet mjukt i saltat vatten.
- Blanda samman den frästa svampen, löken, osten, kornet, kålen och kryddorna. Smaka av. Salta vid behov.
- Fördela cirka 2 msk fyllningen på varje kålblad. Rulla bladen till dolmar och placera dolmarna tätt i en ugnsform. Ringla över av sirapen och klicka ner lite smör.
- Ös med kokspad några gånger under gräddningen. Grädda i 200 grader i 1 timme.