Vild pesto
Ingredienser
1–2 dl
finhackade färska bladgrönsaker (exempelvis kirskål, körvelkäx, mjölkört, svinmålla eller maskros) eller 1–2 dl finhackade förvällda bladgrönsaker (exempelvis nässla eller kirskål)
1 dl
nötter, exempelvis mandlar, cashew-, eller pinjenötter
1 dl
ost, exempelvis svartstämplad emmental, gouda, mozzarella eller parmesan
3–4
vitlöksklyftor
½ dl
rybsolja
1 nypa
salt
Svartpeppar
Så gör du
- Sätt allt i matberedare och kör till en slät pesto. Servera till pasta eller på smörgås, som salladsdressing, på potatis eller ris, eller till exempel till svamp, fisk eller kött.
Obs! Förvara peston i kylskåp och använd den inom tre dagar. Det finns både färskt grönt (= vatten) och olja (= syrelöst tillstånd) i pesto, vilket gör att anaerobiska bakterier (till exempel den mycket farliga Clostridium botulinum) kan börja växa.
![Vild pesto](/uploads/Recept/_1200x1800_crop_center-center_82_line/roror1.jpg 1200w, /uploads/Recept/_992x1488_crop_center-center_82_line/roror1.jpg 992w, /uploads/Recept/_768x1152_crop_center-center_60_line/roror1.jpg 768w, /uploads/Recept/_1536x2304_crop_center-center_45_line/roror1.jpg 1536w, /uploads/Recept/_576x864_crop_center-center_60_line/roror1.jpg 576w, /uploads/Recept/_1152x1728_crop_center-center_45_line/roror1.jpg 1152w)