Vitlöksspäckad lammstek
Ingredienser
8 portioner
1 l
årstek av lamm, cirka 2 ½ kg
10
vitlöksklyftor
1 knippe
persilja
1 msk
olja
Salt, vitpeppar
2 tsk
rosmarin
Starkt kaffe med socker till ösning
Sås
4 dl
steksky
2 ½ msk
vetemjöl
Lite senap eller svartvinbärsgelé
Svartpeppar
¾ dl
grädde
Så gör du
- Skär små snitt i köttet med en vass kniv och peta in bitar av vitlök och persilja i snitten.
- Gnid in steken med olja, salt, vitpeppar och rosmarin.
- Värm ugnen till 175 grader. Stick in en termometer i stekens längdriktning så att spetsen kommer i stekens köttigaste del och inte vidrör benet. Lägg steken i en ugnsfast form och stek cirka 1 ½–2 timmar eller tills köttermometern visar 75 grader.
- Ös steken flera gånger med kaffesockerblandningen. Låt steken stå en stund insvept i folie då den är klar. Skär upp.
- Tillaga såsen av stekskyn. Red skyn med vetemjölet. Krydda och kontrollera smaken. Avrunda med grädde.
- Servera med råstekta potatistärningar och färsk grönsallad.