Surdegsstollen
Ingredienser
2 bröd
Dag 1
250 g
vetemjöl
10 g
socker
250 g
surdeg
120 g
mjölk
100 g
russin
100 g
torkade aprikoser
100 g
torkade tranbär
100 g
mörk rom eller vatten
Dag 2
40 g
socker
10 g
salt
250 g
vetemjöl
50 g
mjölk
150 g
smör
40 g
mandlar
250 g
mandelmassa
50 g
smör
50 g
florsocker
skalet av 2 citroner
skalet av 2 apelsiner
Dag 1:
- Blanda vetemjöl, socker, surdeg och mjölk. Rör ihop till en jämn deg. Täck med en bakduk och låt jäsa i rumstemperatur över natten.
- Finhacka torkade aprikoser. Lägg torkade frukter med rom eller vatten i en skål och låt dra över natten.
Dag 2:
- Tillsätt socker, salt, vetemjöl, mjölk och mjukt smör i degen från dagen innan. Knåda ihop degen tills alla ingredienser har blandats till en jämn deg. Täck degen med en bakduk och låt jäsa i 1–2 timmar. Vik degen två gånger under jäsningen: lyft upp en sida av degen och sträck ut den samt vik den över resten av degen. Vik över degen på alla sidor, lägg sedan degen tillbaka och låt jäsa.
- Sila de torkade frukterna, hacka mandlarna grovt och riv skalet av citronerna och apelsinerna.
- Platta ut degen till en rektangel. Tillsätt omkring en tredjedel av de torkade frukterna, mandlarna och citrusskalen och knåda in dem i degen. Gör på samma sätt med resten av ingredienserna.
- Täck degen ordentligt med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 6–8 timmar.
- Dela degen i två lika stora delar och platta ut till en rektangel, cirka 20 x 35 centimeter. Rulla mandelmassan till två 30 centimeter långa stänger och lägg tvärs över degplattorna.
- Vik ihop degen över mandelmassan. Kläm ihop sömmen ordentligt med handflatan och lägg bakverken på en bakplåt. Låt sedan degen jäsa en sista gång under duk, cirka 1–2 timmar på en varm plats.
- Grädda cirka 45 minuter i 175 graders värme. Täck med folie ifall ytan tar för mycket färg.
- Smält 50 gram smör ungefär 5 minuter innan stollen är färdig. Pensla bröden med smält smör så fort de kommit ur ugnen. Låt bröden svalna 5 minuter och rulla dem sedan i ett rikligt lager med florsocker.