INSPIRATIONSMODELLER

 

VI äter tillsammans

Bemärkelseåret Finland 100 år erbjuder ett unikt tillfälle att samlas och äta en festlig måltid tillsammans. Så varför inte bjuda in familjen, vänner och bekanta, grannar eller någon ni vill lära känna närmare till en gemensam festmåltid?

Smarth återvinning av jeans

I dag ökar vår konsumtion av textilier samtidigt som kvaliteten på kläderna blir allt sämre. Det är viktigt att vi börjar tänka mer på kvaliteten och på vad som händer med kläderna då vi inte längre använder dem.


FIRA matkulturdagEN!

Den finlandssvenska matkulturdagen instiftades på initiativ av Marthaförbundet och firas sedan 1992 årligen den 9 oktober. Marthaförbundet har traditionellt firat dagen tillsammans med ett distrikt med en huvud- fest där också matkulturstipendiet utdelas. Dessutom brukar dagen uppmärksammas av distrikt på olika sätt, till exempel med en matmässa. År 2017 är temat Baljväxter/proteinväxter. 

Bli ett proffs på nätkommunikation

Vill ni få mera synlighet för er förening eller krets? Locka flera medlemmar till verksamheten, flera deltagare till era evenemang? Ta steget och bli aktiva på sociala medier! 

Provsmakning med alla sinnen

Saperemetoden är en utmärkt teknik när det gäller att analysera mat och livsmedel. Med metoden utökas även ordförrådet när man diskuterar konsistens, struktur och doft innan man kommer in på smaken. Vi har utarbetat en ram som kan användas för exempelvis äppel- eller chokladprovning.
Ladda ner inspirationsmaterialet som en pdf.
 

KÖPFRI NOVEMBER

I vanliga fall råder Köp ingenting–dagen i 24 timmar. Men tänk om vi klarade av att leva konsumtionsfritt i en månad? Marthaförbundet utmanar dig att förlänga dygnet till en månad, och därmed leva konsumtionsfritt i novem-ber. Under månaden har ni inom föreningen eller kretsen en utmärkt möjlighet att tillsammans fundera på frågorna "Hurdan är jag som konsument?", "Hurdan vill jag vara som konsument?", "Vad vill jag lägga mina pengar på?". 

GÖR NATURKOSMETIK!

Träffas och gör tillsammans naturkosmetik! De enklaste produkterna gör du av ingredienser ur skafferiet. 

Mat-Mingel-Martha-Möte

Att få sitta ner till bords och dela en måltid eller en kaffe med andra är inte bara trevligt.  Det har också visat sig att många hälsoeffekter, inte bara fysiologiska utan också sociala och kulturella.  De gemensamma måltidsstunderna är hotade i vår vardag. Vi kan sänka tröskeln och bjuda in till kravlöst mingel med mat och samtidigt lära oss nya saker, av varandra och med varandra. 

 

Inspirationsmodellerna är tänkta som inspiration för föreningar och kretsar som genom att ordna program på sina möten vill engagera sig i och dela med sig av det arbete som förbundet gör. 

Modellerna är starten för vårt arbete att nå ut till fler medlemmar och få med oss alla i arbetet för en bättre värld. Nya inspirationsmodeller tillkommer efterhand, så håll utkik efter aktuella och intressanta programmaterial!

Ladda ner modellerna som pdf och printa ut om du vill!