Speltbaguetter med nässlor

Artikel

2 baguetter

25 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
3 msk rypsolja
1 msk honung
1 msk salt
200 g nässlor (cirka 1 liter nyplockade)
5 dl speltsikt
7 dl vetemjöl

Förväll nässlorna: Koka upp 6 dl vatten, tillsätt nässlor, låt småkoka i 3 minuter. Sila av vattnet. Finhacka nässlorna och ställ åt sidan.

Smula jästen i en bunke. Häll på fingervarmt vatten och blanda om. Tillsätt olja, salt, honung och nässlorna. Arbeta in mjölet till en ganska lös, men smidig deg. Låt den jäsa övertäckt i cirka 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar och forma till längder. Lägg dem på en bakplåt och strö på lite mjöl och snitta kransen med en vass kniv eller sax. Låt bröden jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.

Värm under tiden ugnen till 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen i ugnen. Sätt in plåten med baguetterna i ugnen och sänk värmen till 225 grader och häll en mugg kallt vatten på den tomma plåten. Öppna luckan efter tio minuter för att släppa ut ångan och grädda i ytterligare 10 minuter tills baguetterna fått fin färg och knaprig yta. Låt dem svalna


Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset