Hjortgryta med rödvin och kanel

Artikel
  • 1,2 kg kött av hjort, bog, ytterlår eller lägg
  • 1–2 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 morötter
  • 2 schalottenlökar eller 1 gul lök
  • 1 liter kantareller
  • 5 dl rödvin
  • (2 msk konc. vilt- eller kalvfond)
  • 4 dl vatten
  • 3 msk soja
  • 3 kanelstänger
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk Maizena

Persiljeyoghurt

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 dl persilja/persiljekvistar
  • 1 tsk citronsaft
  • (salt, socker)

Finhacka eller klipp persiljan fint och blanda med yoghurten. Pressa i citronsaft och bryt med en nypa salt och socker. Ansa och skär köttet i grytbitar. Skala vitlök och lök, skär i tunna skivor. Skala och tvätta morot och skär i slantar. Ansa kantareller och koka ur dem i torr stekpanna. Bryn köttet och löken i smör i en gryta. När det har fått ordentligt med färg, tillsätt rödvin, eventuellt fond, lite vatten och soja. Låt koka upp. Tillsätt morot, kantareller och kanelstång. Låt koka sakta i minst en halv timme. Späd med mera vätska om det kokar ihop för mycket. Smaka av med salt och peppar. Om du vill göra grytan mera simmig, red av med Maizena utrört i lite kallt vatten. Tillsätt under omrörning.Servera med en klick persiljeyoghurt!


Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset