Ugnsstekt braxen

Artikel

4 port

Ingredienser:

  • 1 – 1 ½ kg braxen
  • 1 msk salt
  • 2 msk smör eller margarin

Till panering

  • 1 äggula
  • ½ dl ströbröd
  • Gräslök och persilja

Till dekorering

  • 2 msk finhackad gräslök
  • 2 msk finhackad persilja

Rensa, fjälla och skölj fisken. Låt huvudet vara kvar men ta bort gälarna. Gnid in fisken med salt. Lägg fisken på ett smort ugnssäkert fat. Pensla den med äggula. Blanda samman ströbröd, gräslök och persilja och strö det över fisken. Klicka på matfett och stek i ugn, 200º, ca 40 minuter. Späd med vatten när fisken fått färg.

Kalla såser

Rödbetssås

  • 3 små kokta rödbetor (250 g)
  • 2 – 3 tsk riven pepparrot
  • Salt
  • Färsk timjan
  • 2 dl crême fraiche

Skala de kokta varma rödbetorna och mixa dem därefter till en slät puré i mixer eller matberedare. Blanda purén med pepparrot, kryddor och crême fraiche. Servera såsen varm eller kall med ugnsvarm fisk. Om såsen skall värmas får den inte koka. Värm den försiktigt under omrörning.

Gräslökssås

  • 2 dl kvark
  • 2 dl gräddfil
  • Salt, svartpeppar
  • 2-3 tsk fransk senap
  • 1 dl hackad gräslök

Rör ihop alla ingredienserna till såsen och servera den med potatis till fisken.

Varma såser

Ljus grundsås

Fräs 1 msk smör och 2 msk mjöl. Späd med 1/2 l buljong och låt såsen koka 3-4 minuter. Smaksätt med salt, peppar och citron.

Dillsås/kaprissås/spenatsås/nässlor

  • Koka grundsåsen. Vispa samman äggula och citronsaft och rör ner i såsen. Smaksätt eventuellt med mera citronsaft, salt och peppar. Rör ner klippt dill.
  • Kaprissås, smaksätt såsen med hackad kapris istället för dill.

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset