Fiskbuljong

Artikel

Att koka en egen buljong är inte svårt, men tar lite tid. Det lönar sig att koka smaken ur ben från både fisk, fågel och kött. Här är ett recept på fiskbuljong som går lite snabbare att göra än köttbuljong. Fiskbuljongen med ben skall inte koka mer är cirka 20 minuter, annars blir den besk. Till buljong används ljusa fisksorter, helst inte fet fisk som sill och strömming.

  • 1 kg fiskskrov eller fiskrens som huvud och fenor, utan gälar
  • 2 l vatten
  • 1–2 tsk salt per liter vatten
  • En halv morot (som ger söt smak)
  • 1⁄2–1 gul lök
  • 1–2 persiljekvistar
  • Vitpepparkorn
  • Lagerblad

Lägg sköljda fiskskrov i en kastrull, häll på vattnet och koka upp. Om grumligheter flyter upp, så skumma. Hacka grovt löken, skala moroten. Tillsätt dem och resten av ingredienserna och koka kraftigt utan lock i 20 minuter. Vill man koncentrera smaken – sila bort fiskrenset (och grönsakerna), och koka ytterligare, så att vätskan reduceras och smaken blir mera koncentrerad. Vill du ytterligare koncentrera fiskbuljongen – fortsätt kokningen (reduceringen) efter det att du silat bort ben.

 

 


Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset