Soppa på bondböna

Artikel

2 dl blötlagda kokta bondbönor
1⁄2 tsk salt
1 rödlök
2 msk olja
1 bit chili
500 g tomater på burk
1⁄2 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
1 krm svartpeppar
1 msk tomatpuré
Tillbehör: Smetana och persilja

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs i olja, tillsätt finhackad chili. Slå över av vattnet.
  3. Tillsätt bönorna, låt koka cirka 5–10 minuter.
  4. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt puttra på svag värme. Smaka av och servera med en klick smetana och finhackad persilja. 
Viktigt att observera innan du tillreder torkade bönor och ärter! Bönor och ärter innehåller olika oönskade föreningar. Till exempel orsakar oligosackariderna luftbesvär medan lektinet är giftigt. Omsorgsfull sköljning, blötläggning i minst 12 timmar och tillräckligt lång koktid är viktiga då man tillreder torkade bönor. Kokvattnet kan gärna bytas ut efter 20 minuter. Det rekommenderas också att man alltid kokar färska bönor. 

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset