Äppelbullar

Artikel

15–20 bullar

Deg 
75 g smör
2 ½ dl mjölk
½ pkt jäst
½ tsk salt
1 ½ tsk malen kardemumma
1 dl socker
5–6 dl vetemjöl
Pärlsocker till dekoration
1 ägg
Fyllning: mandelmassa eller sylt, vispad grädde

Mät upp smör och lägg det i en kastrull. Värm tills fettet har smält. Häll mjölken i en kastrull med smöret. Blandningen ska vara fingervarm. Smula jästen i en stor skål. Häll den ljumma smör- och mjölkblandningen över jästen. Rör med en trägaffel tills jästen har löst sig. Blanda salt, kardemumma och socker i degspadet. Rör om med trägaffeln. Häll i vetemjölet lite åt gången. Knåda med handen en god stund tills degen blir fast och fin och börjar släppa kanterna. Det kan behövas mera mjöl, men bullarna blir godast om degen är mera lös än hård. Sätt en bakduk över skålen och låt degen jäsa på ett varmt och dragfritt ställe i 20–30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper på några ugnsplåtar. Strö lite vetemjöl på bakbordet och häll ut degen på mjölet. Knåda degen och tryck så att luftbubblorna försvinner. Ta mera mjöl om degen fastnar i bordet. Forma degen till en lång längd och dela i 15–20 lika stora delar. Rulla varje del mot bakbordet så får du runda, jämna bullar. Sätt de färdiga bullarna på ugnsplåtarna. Låt bullarna jäsa i 30 minuter. Lägg en ren bakduk över bullarna, den skyddar mot drag och gör att degen jäser bättre. Knäck ett ägg i en liten skål. Vispa sönder ägget med en gaffel.

Innan gräddning trycker du ner ett litet glas i mitten av bullen för att göra utrymme för fyllningen. Här har vi använt en äppelnmarmelad som blev över efter julen ett rivet äpple. Förslagsvis kan man också använda plommonsylt eller annan sylt som finns i kylskåp eller skafferi – ett perfekt sätt att tömma halvtomma burkar. Pensla kanterna med uppvispat ägg.

Grädda i 225 grader i cirka 8 minuter. 


Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset