Hemlagad granola med äpple och päron

Artikel

Granola är en rostad mysli som ofta är kryddad med exempelvis kanel eller kardemumma och den innehåller både nötter och frön. Ofta innehåller köpt granola och mysli en stor mängd socker, men om man blandar ihop den själv kan man påverka sockermängden och söta den med äppeljuice och honung.

8 dl ekologiska havreflingor
2 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
2 dl nötter (exempelvis pekannötter, cashew, macadamianötter)
1 dl kokosflingor
2 msk rypsolja
½ dl äppel- eller päronjuice
2 msk honung
1 äggvita
1 nypa salt
1 tsk kanel
½ tsk kardemumma
Torkade äpplen och päron i mindre bitar

  1. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft). Blanda havreflingor, frön, nötter och kokosflingor i en skål.
  2. Värm försiktigt upp honung och olja i en kastrull och häll över de torra ingredienserna. Tillsätt äggvitan och äppeljuicen och rör om ordentligt.
  3. Smaksätt med kanel och kardemumma och en nypa salt.
  4. Bred ut granolan på en bakplåt beklädd med bakplåtspapper och rosta i ugnen tills den fått färg.
  5. Rör om var femte minut för att få ett jämnt gyllenbrunt resultat. Ta ut från ugnen och låt svalna. Blanda i de torkade frukterna. Förvara i en lufttät burk.

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset