Äppelgalette med mandel

Artikel

Mördeg med speltsikt
5 dl speltsikt
2 msk socker
150 gram smör
1 dl iskallt vatten
Fyllning
200 g smör
2 dl socker
2 ägg
100 gram mald mandel
80 gram malda hasselnötter
1 nypa salt
Cirka 5–7 skivade äpplen
1 tsk kardemumma
½ dl flagad mandel
1 ägg för pensling

  1. Mördegen: blanda alla torra ingredienser. Tärna smöret. Blanda snabbt till en smulig deg. Droppa i vattnet och för ihop till en degklump. Platta ut den. Låt vila i kylskåpet i cirka en timme.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa med en elvisp smör och socker tills det blir vitt och poröst. Tillsätt ett ägg i taget och till sist mald mandel och hasselnötter.
  3. Skiva äpplena med skalet på.
  4. Kavla ut degen till en rund cirkel på en bakplåt beklädd med bakplåtspapper. Bred ut mandelkrämen i mitten över degen och placera äppelskivorna ovanpå, vik in kanterna ovanpå äpplena och strö på mandelflagor.
  5. Pensla degen med ett uppvispat ägg. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter. Servera med exempelvis vaniljglass eller vispgrädde.

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset