Stollen

Artikel

Stolle är en tysk fruktkakan som bakas till jul. Den kan bakas i god tid före jul då den håller länge. Det går bra att göra den glutenfri genom att byta ut vetemjölet till glutenfritt ljust mjöl.

7 dl vetemjöl eller glutenfritt ljust mjöl
2,5 dl socker
2 tsk bakpulver
250 g kvarg
200 g smör
2 ägg
100 g hackade nötter, till exempel mandel eller hasselnötter
100 g sockrade frukter (kanderat apelsinskal och kanderad ingefära)
100 g russin
1/2 dl glögg
Dekoration
50 g smör
Cirka 1/2 dl florsocker

  1. Blöt russinen i glöggen. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål. 
  2. Blanda i kvargen, det tärnade smöret och äggen med mjölet. knåda med handen till en jämn deg.
  3. Kavla degen till en rektangel och strö på de blötlagda russinen, hackade nötterna samt kanderad frukt.
  4. Rulla ihop degen från långsidan och forma till en limpa och ställ på en ugnsplåt som är klädd med bakplåtspapper.
  5. Pensla stollen med mjölk eller vatten och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 70 minuter.
  6. Lyft ut stollen på bakgaller, låt svalna och pensla på smält smör. Sikta florsocker över kakan. Förvara stollen i kylskåp, den håller cirka 1 vecka.

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset