Nyårsdessert

Artikel

Förbered de olika komponenterna. Lägg kakbitar/kaksmulor utspritt på ett fat. Placera glöggkokta päronen likaså. Klicka ut av mascarponecreamen, lägg ut lingon och ringla över av kolaåsen. Du kan dekorera med något grönt till exempel timjan. 

Kladdkaka

100 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vanilj

Sätt ungnen på 175 grader. Smält smöret och blanda i sockret. Därefter blandar du i alla de övriga ingredienserna.  Häll smeten i en smord form och grädda cirka 20–25 minuter. Låt kakan svalna och dela kakan i mindre bitar. 

Mascarponecreme 

2 äggulor
1 msk vanilj
1 dl socker
200 g mascarpone
2 äggvitor

  1. Vispa äggulor, vanilj och socker poröst, blanda ner mascarponen.
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i blandningen.

Glöggkokta päron 

5 dl glögg
3 st päron

  1. Skala päronen och skär i skivor.
  2. Häll upp glöggen i en kastrull och lägg i päronen. Låt koka cirka 15 mintuter tills päronen är mjuka.
  3. Dra åt sidan och låt svalna. Plocka upp päronen och förvara svalt. 

Kolasås

1 dl grädde
1 dl socker
1 dl sirap, ljus

  1. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp och låt det puttra på svag värme i ungefär 5 minuter.
  2. Dra av värmen och låt såsen svalna före servering. 

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset