Havretårta med apelsin och bär

Artikel

12–15 portioner

Havrebotten (3 st.)
100 g smör
1 dl socker
1/2 dl honung
2 ägg
4 dl (glutenfria) havreflarn
2 msk ljus glutenfri mjölblandning
1 tsk bakpulver
Fyllning
4 dl vispgrädde
400 g turkisk yoghurt
3 msk socker
2 tsk vaniljsocker
1/2 apelsin, skalet rivet
Ytterligare
cirka 2,5 dl svartvinbärssylt
200 g frysta bär (t.ex. vinbär och hallon)
Dekoration
sockrat apelsinskal
sockrade tranbär
krossade maränger
apelsinskivor

 

  1. Tillred först bottnarna. Sätt ugnen på 200 grader. Skriv ut eller rita en M-schablon på ett ark av storlek A3.
  2. Smält smöret. Blanda i socker, honung och ägg. I en annan skål blandar du havregryn, mjölblandning och bak- pulver. Rör ner mjölblandningen i det smälta smöret och rör ihop till en smet.
  3. Dela smeten i tre lika stora delar. Lägg M-schablonen under bakplåtspapperet och klicka ut ett tunt lager av 1/3 av smeten enligt M-schablonen, använd en liten kniv eller fuktade fingrar. Dra fram schablonen och upprepa med de två återstående delarna av smeten.
  4. Grädda bottnarna i cirka 7 minuter, eller tills kanterna är gräddade. Låt bottnarna svalna, så att formen bibehålls. Bottnarna förvaras i rumstemperatur tills de får sin fyllning.
  5. Gör fyllningen: Rör ner socker, vanilj- socker och rivet apelsinskal i yoghur- ten. Vispa grädden och rör ner den i yoghurten. 
  6. Lyft en av de färdiga M-bottnarna till ett serveringsfat. Spritsa 1/3 av fyllningen i små klickar längs de yttre kanterna och över de tjockare delarna av bottnen. Fyll de tomma utrymmena med svartvinbärssylt. Strö över frysta bär.
  7. Lägg den andra bottnen ovanpå fyllningen och upprepa enligt punkt 6.

  8. Lägg den tredje bottnen ovanpå det andra lagret. Spritsa fyllningen som ett pärlband längs de yttre kanterna.

  9. Dekorera kakan med till exempel tunna apelsinskivor, sockrade apelsinskal, sockrade tranbär och marängkross.

  10. Kakan kan serveras genast, då tårtbottnarna är krispiga, eller senare, då bottnarna är lite mjuka. Den färdiga kakan förvaras i kylskåp.

Tips! Under försommaren kan man ersät- ta svartvinbärssylten med rabarbersylt, och under bärsäsongen ersätts de frys- ta bären med färska bär. På hösten kan man använda äpple i fyllningen.

Sockrade apelsinskal

1 apelsin
1/2 dl vatten
1/2 dl socker

  1. Tvätta apelsinen och dra långa, tunna remsor av skalet med en skalkniv.
  2. Skär apelsinskalet i långa strimlor.
  3. Koka upp socker och vatten, lägg i apelsinskalet, låt koka i cirka 5 minuter. Separera apelsinstrimlorna och låt torka på ett bakplåtspapper under natten. Använd som dekoration.

Sockrade tranbär

100 g tranbär
1 äggvita
cirka 2 dl florsocker

  1. Om du använder frysta bär, låt dem tina lite. 
  2. Separera äggvitan och vispa upp den lätt.
  3. Mät upp florsockret i en separat skål.
  4. Doppa bären i äggvitan och rulla dem efter det i florsockret.
  5. Låt bären torka en stund och rulla dem i sockret en gång till. Använd som dekoration eller ät dem som godis.

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset