12–15 portioner
Havrebotten (3 st.)
100 g smör
1 dl socker
1/2 dl honung
2 ägg
4 dl (glutenfria) havregryn
2 msk ljus glutenfri mjölblandning
1 tsk bakpulver
Fyllning
4 dl vispgrädde
400 g turkisk yoghurt
3 msk socker
2 tsk vaniljsocker
1/2 apelsin, skalet rivet
Ytterligare
cirka 2,5 dl svartvinbärssylt
200 g frysta bär (t.ex. vinbär och hallon)
Dekoration
sockrat apelsinskal
sockrade tranbär
krossade maränger
apelsinskivor
- Tillred först bottnarna. Sätt ugnen på 200 grader. Skriv ut eller rita en M-schablon på ett ark av storlek A3.
- Smält smöret. Blanda i socker, honung och ägg. I en annan skål blandar du havregryn, mjölblandning och bak- pulver. Rör ner mjölblandningen i det smälta smöret och rör ihop till en smet.
- Dela smeten i tre lika stora delar. Lägg M-schablonen under bakplåtspapperet och klicka ut ett tunt lager av 1/3 av smeten enligt M-schablonen, använd en liten kniv eller fuktade fingrar. Dra fram schablonen och upprepa med de två återstående delarna av smeten.
- Grädda bottnarna i cirka 7 minuter, eller tills kanterna är gräddade. Låt bottnarna svalna, så att formen bibehålls. Bottnarna förvaras i rumstemperatur tills de får sin fyllning.
- Gör fyllningen: Rör ner socker, vanilj- socker och rivet apelsinskal i yoghur- ten. Vispa grädden och rör ner den i yoghurten.
- Lyft en av de färdiga M-bottnarna till ett serveringsfat. Spritsa 1/3 av fyllningen i små klickar längs de yttre kanterna och över de tjockare delarna av bottnen. Fyll de tomma utrymmena med svartvinbärssylt. Strö över frysta bär.
-
Lägg den andra bottnen ovanpå fyllningen och upprepa enligt punkt 6.
-
Lägg den tredje bottnen ovanpå det andra lagret. Spritsa fyllningen som ett pärlband längs de yttre kanterna.
-
Dekorera kakan med till exempel tunna apelsinskivor, sockrade apelsinskal, sockrade tranbär och marängkross.
-
Kakan kan serveras genast, då tårtbottnarna är krispiga, eller senare, då bottnarna är lite mjuka. Den färdiga kakan förvaras i kylskåp.
Tips! Under försommaren kan man ersät- ta svartvinbärssylten med rabarbersylt, och under bärsäsongen ersätts de frys- ta bären med färska bär. På hösten kan man använda äpple i fyllningen.
Sockrade apelsinskal
1 apelsin
1/2 dl vatten
1/2 dl socker
- Tvätta apelsinen och dra långa, tunna remsor av skalet med en skalkniv.
- Skär apelsinskalet i långa strimlor.
- Koka upp socker och vatten, lägg i apelsinskalet, låt koka i cirka 5 minuter. Separera apelsinstrimlorna och låt torka på ett bakplåtspapper under natten. Använd som dekoration.
Sockrade tranbär
100 g tranbär
1 äggvita
cirka 2 dl florsocker
- Om du använder frysta bär, låt dem tina lite.
- Separera äggvitan och vispa upp den lätt.
- Mät upp florsockret i en separat skål.
- Doppa bären i äggvitan och rulla dem efter det i florsockret.
- Låt bären torka en stund och rulla dem i sockret en gång till. Använd som dekoration eller ät dem som godis.