Nyheter

60898_t.jpg

Vintersquash

Det finns ett stort antal sorter av vintersquash. Man kan kalla en vintersquash för pumpa men man brukar inte kalla en pumpa för vintersquash. Den har ett hårt skal och är torrare i fruktköttet än pumpan. Läs mera »
01.11.2017 kl. 11:07
60876_t.jpg

Utmaning: Köpfri november!

Världens befolkning konsumerar mera än någonsin. Det är varken ekologiskt hållbart eller hållbart för vår privatekonomi. För att granska våra konsumtionsvanor kan det vara värt att stanna upp och göra något radikalt. Därför utmanar vi dig till en köpfri månad i november.Läs mera »
01.11.2017 kl. 07:21
60234_t.jpg

Planera familjens ekonomi inför en anhörigs eventuella död

Ett dödsfall i familjen innebär för det mesta att hushållets sammanlagda inkomster sjunker. Eftersom utgifterna tenderar att hållas på samma nivå, är det bra att på förhand fundera över hur ett dödsfall påverkar hushållets ekonomi. Läs mera »
16.10.2017 kl. 13:21
60655_t.jpg

Marthaförbundets höstmöte

Den 25 november är det dags för Marthaförbundets höstmöte. Vi möts i Kvarteret Victoria på Busholmen, Helsingfors. Läs mera »
16.10.2017 kl. 10:58
60539_t.jpg

Sköna böna, snärtiga ärta

"Sköna böna, snärtiga ärta" är Ungmarthas och projektet Tack för maten!s växtproteinmaterial riktat till barn och unga. Läs mera »
10.10.2017 kl. 13:31

Evenemang

26.03
MALAX: SMARTHFISK Nyfinländare och marthor: Kom med och lär er mera om våra lokala fiskar!
28.03
VASA: Vardagsmat för barnfamiljer Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla i familjen gillar? Hushållsrådgivare Solveig Backström och kursledare Jenni Haapala från Marthaförbundet bjuder in till diskussion kring vardagsmat och delar med sig av tips och kunskap.
03.04
HELSINGFORS: Gör din egen naturkosmetik Kom med och gör dina egna hudvårdsprodukter!
05.04
MALAX: SMARTHFISK Nyfinländare och marthor: Kom med och lär er mera om våra lokala fiskar!
24.04
KRISTINESTAD: Fiskhanteringskurs Fiskhanteringskurs i samarbete med Kristinestads medborgarinstitut
25.04
KRISTINESTAD: Fiskhanteringskurs Fiskhanteringskurs i samarbete med Kristinestads medborgarinstitut
03.05
MALAX: SMARTHFISK Nyfinländare och marthor: Kom med och lär er mera om våra lokala fiskar!
05.05
Vårmöte i Åbo Marthaförbundet håller vårmöte i Åbo.
16.08
NKF-sommarkonferens, Mariehamn Åland

Råd & tips

Text

Marthakassen har en fiffig origamibotten och klassiska plastpåshandtag. Ju bredare ben jeansen har, desto större kasse blir det. Måtten på skissen är riktgivande.

Du behöver

1 par avlagda jeans
Sax 
Symaskin
Måttband
Knappnålar

Använd symaskinsnål nr 90 eller 100 när du syr i jeanstyg. Ladda ner skissen på kassen här. 

GÖR SÅ HÄR

1. Klipp av benen på ett par jeans nedanför grensömmen. Klipp lös benens fållar.

2. Klipp upp längs den enkla bensömmen. Vik upp och placera tygstycken räta mot räta och sy ihop till ett bredare rör. Sicksacka sömmarna och vänd rätsidan ut (bild 1).

3. Vänd röret så den nya sömmen löper i mitten och de dekorativa sömmarna vid sidorna (bild 2). Sy ihop nedre kortändan (aviga mot aviga) och sicksacka bottensömmen.

4. Vänd röret igen så den dekorativa sömmen löper längs mitten, vänd upp botten i en salmiakform (bild 3). Vik upp en flik från salmiakens nedre kant (bild 4), och vik ner en flik från salmiakens övre kant (bild 5). Nåla fast flikarnas hörn omlott i en kvadratform, nåla ändå genom röret och bottensömmen (bild 6).

5. Sy en kvadrat i väskans botten (bild 7), sy två varv på samma ställe så blir det stadigt. Bild 8 visar insidan av bottnen.

6. Klipp kassens handtag enligt skissen. Anpassa måtten till ditt material.

7. Fålla handtagens sidor genom att vika en smal fåll (0,5 + 0,5 cm) mot kassens avigsida och sy på en stickning. Sicksacka sträckan mellan handtagen, vik 0,5 cm mot kassens rätsida och pressa (bild 9).

8. Klipp isär benfållarna till två remsor, placera en remsa ovanpå den sicksackade linjen mellan handtagen och sy fast från rätsidan (bild 10), en söm längs varje kant. Gör likadant på andra sidan.

9. Placera handtagens kortsidor mot varandra (bild 11–12), räta mot räta. Vik ena handtaget dubbelt (bild 13), vik det andra över (bild 14), sy längs kortsidan, sicksacka.

10. Vänd handtagen rätt (bild 15) och sy en stickning 1 cm från sömnadslinjen så göms sömsmånen. Kassen är klar.

Tips: Vill du dekorera kassen med t.ex. Marthahjärtat, gör detta före du börjar sy ihop kassen.

Tips: Istället för fållremsor kan du använda snedlist, läderband eller andra dekorativa band att kanta väskans handtag med.

Tips: Spara alla fickor, linningar, dekorativa sömmar och andra detaljer från jeansen, du behöver dem för att göra Marthaförklädet.

Rådgivning

Solveig Backström och Elisabeth Eriksson är våra hushållsrådgivare. De svarar på frågor om mat och matlagning, kost och näring, konservering samt råd i konsumentfrågor.

Telefon 044 402 6883 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi (svar inom tre arbetsdagar)

Ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar svarar på frågor gällande konsumtionsutgifter, budgetering och planering av privatekonomin, skötseln av penningärenden, handledning i privathushållets bokföring och olika alternativ för att lösa skuldproblem.

Telefon 043 820 0073 (vardagar, 9–15)

E-post mia-maja.wagar(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

Ekologirådgivare Anita Storm svarar på frågor gällande miljövänlig konsumtion och ekologiska alternativ.

Telefon 044 735 4975

E-post anita.storm(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

 

Projekt / Kampanjer

#jojagkan2018

Frivilligkampanjen #jojagkan2018 uppmuntrar att lära unga en vardagsfärdighet. Det kan vara matlagning, renovering, handarbete eller ekonomihantering.

Familjekompet 2017

Familjekompet (kompet = kost, miljö, pengar) stärker småbarnsfamiljers kunskap och färdigheter samt främjar deras välmående i vardagen. 

Ekofasta

Temat för ekofastan 2018 är "med hopp som drivkraft". Vi vill slå hål i klimatångesten och ingjuta hopp för framtida generationer. I en sexdelad poddserie får du ta del av inspiration, kunskap och konkreta tips kring miljö och hopp. 

 

Alla projekt

Vi på marthaförbundet

Petra Högnäs, utvecklingschef

Det är dags att skriva ansökan om föreningsstöd! I februari är det igen dags för distrikt, föreningar och kretsar att ansöka om föreningsstöd. Har du frågor hjälper Petra gärna!

Föreningsstöd 2018

 

Ann-Louise Ahrenberg & Sofia Grynngärds

Projektet Tack för maten! erbjuder fortbildning för daghemspersonal, eftisledare och andra grupper som arbetar med barn i åldern 3–8 år.

Läs mer om fortbildningen här.

 

Marika Danielsson, administrativ assistent

Har du frågor till Marthaförbundet är det ofta Marika som har svaret. Marika är spindeln i nätet på Marthaförbundet, kan bland annat allt om medlemsregistret och blanketter och är den som svarar dig i chatten här på martha.fi. 

 

Hör av dig!

TIDSKRIFTEN

62621_t.jpg

Nordiska brevet 2018: Kvinnor i en värld av förändring

De fem kvinnoförbunden inom Nordens Kvinnoförbund (NKF) turas varje år om att skriva ett brev. För årets nordiska brev står advokaten och politikern Iselin Nybø från Norge. 
28.02.2018 kl. 08:33
62467_t.jpg

Nytt nummer av Martha!

I årets första nummer av tidskriften Martha drivs vi av förnyelse.
21.02.2018 kl. 08:06

Broschyrer

Våra broschyrer är gratis! Du kan ladda ner dem som pdf, läsa dem via Issuu eller beställa lådvis. 

Sköna böna

Garderoben

Proteiner från växtriket

Vardagsfix

Potatis

Fisk året om

Alla broschyrer