42193.jpg

Vad kan du göra för att undvika matsvinnet?

26.03.2015 kl. 09:57
Det finns fem punkter för dig att komma ihåg för att undvika matsvinnet. Punkterna finns till och med på en dekorativ affisch för ditt kök – så att du dagligen blir påmind om att använda upp ostkanterna, gräddfilen som gick ut i går och hela fisken. Läs och memorera!

Ofta finns det några halvfulla påsar med mjöl, kanske en skvätt mjölk och en bortglömd påse spenat i frysen. Veva ihop en plättsmet! Inventera dina förråd minst en gång i månaden så att inget blir gammalt."Bäst före"-datumen handlar just om att produkten är "bäst före" ett visst datum, inte att den nödvändigtvis är dålig timmarna efter att det datumet passerat. Dofta på mjölken, smaka på gräddfilen och ta en titt på osten. Om du inte reagerar på obehagliga dofter, smaker eller syner är produkten helt klart ätbar. Ha som vana att använda dem direkt!
 Ett misstag vi ofta gör är att vi slänger fullt ätbara delar av en råvara. På matkurser har vi på Marthaförbundet märkt att många deltagare exempelvis tror att den gröna delen av purjolöken inte är ätbar. Fisk är en råvara där du exempelvis också kan ta tillvara renset för att koka en smakrik buljong. Inget är så tillfredsställande som att använda en hel råvara och skapa så lite avfall det bara är möjligt.
 När du inventerat ditt kök och bestämt dig för att INTE gå till matbutiken – utmana dig själv! Vad kan du åstadkomma av ett gäng torkade svampar från i höstas, tre ägg, en grädde som gick ut i går, en halvtorr limpa och en persiljekruka som sett sina bästa dagar? Tryter kreativiteten kan du alltid ta en titt i restmatskategorin i vår receptbank, där finns massvis av recept gjorda på sådant vi fyndat i skafferiet och kylskåpet.
 I Finland slänger vi årligen cirka 23–24 kilo mat ämnad att äta per person. Detta blir sammanlagt 200 miljoner euro som går direkt i komposten. Istället för att slänga den där femte matkassen, undvik att gå till matbutiken var femte gång, och se föregående punkt.

Illustrationerna du ser i den här artikeln bildar en affisch illustrerad av Johanna Högväg, Highway design. På onsdag (1.4) lottar vi ut tio affischer!
Karin Lindroos

Svinnkampen/Hävikinkaatajat (2015–2016) var Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Här hittar du artiklar, poddavsnitt och videoklipp om matsvinn och följderna av att vi i Finland slänger 23–24 kg ätbar mat per person/år. 

Se slutrapporten som video, eller ladda ner här


Beräkna rätt – minska matsvinnet!

VAD SLÄNGS?

Årligen slängs bland annat: 

22 miljoner kg grönsaker
20 miljoner kg mjölkprodukter
21 miljoner kg hemlagad mat
12 miljoner kg bröd
11 miljoner kg färsk fisk
11 miljoner kg kött
8 miljoner kg potatis

Läs mer här  
Under kampanjtiden tolkar tre illustratörer Svinnkampens budskap. Printen trycks i limiterad upplaga. Du som deltar i en kurs, träffar oss på matmarknader och pop up-restauranger och deltar i utmaningar och tävlingar under projektes gång har chansen att lägga vantarna på ett print. Först ut är den här versionen av Johanna Högväg, Highway Design. En perfekt påminnelse att ha på köksväggen!

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset