42194.jpg

Inspiration, recept, kunskap, kurser

26.03.2015 kl. 09:59
Under 1,5 års tid jobbar vi för att minska matsvinnet i hemhushållen, men hur gör vi det rent konkret? Läs vidare för att ta del av de fem metoder vi använder för att skapa en rörelse mot matsvinnet.

Svinnkampen pågår fram till våren 2016, och vi skapar kontinuerligt recept och tips för hur du kan undvika matsvinn i ditt kök. Recepten och tipsen kan du ta del av i vår receptbank, i form av klipp på vår Youtubekanal och i alla våra övriga kanaler, exempel på Pinterest och Instagram (@marthaforbundet, #svinnkampen).Att komma ihåg att använda sina sinnen för att undvika svinnet är ett centralt budskap under våra kampanjveckor. På bilden projektledare Elisabeth Eriksson, läs mer om hennes tankar kring kampanjen här.

Kampanjveckor

Under kampanjen har vi fyra särskilda kampanjveckor, en under påskveckan 2015, en med start den 16.8, en i december 2015 och ytterligare en under våren 2016. Under kampanjveckorna sprider vi recept, tips, artiklar, klipp och gör allt för att budskapet om hur du kan undvika matsvinn i ditt kök når så många som bara möjligt. Vi samarbetar också med tidningar och bloggar för att nå nya målgrupper.


Kurser

Projektledare Elisabeth Eriksson håller i kurskonceptet Left(l)overs, en matlagningskurs om hur du gör mat på rester för att undvika svinn. Läs mera om kurskonceptet här. Kursen hålls för färdigt bokade grupper, men vi kommer även arrangera tillfällen öppna för allmänheten och du kan även kontakta oss för att boka en kurs för en färdig grupp på minst 10 personer.

Pop up-restauranger och matmarknader

I samband med restaurangdagen dyker vi upp på olika ställen i Svenskfinland och gör mat på sådant många väljer att slänga i komposten. Exempelvis torkat bröd. Den första Svinnkampen-restaurangen har öppet lunchtid söndagen den 16 augusti i Ekenäs. Håll utkik här när det närmar sig för mera information. Vi dyker även upp på matmarknader och sprider budskapet, bland annat Delikatessernas Finland på Järnvägstorget i Helsingfors i augusti och på Slow food-festivalen i Fiskars i oktober.

Kampanj i mataffärer

Under våren 2016 träffar vi konsumenterna i mataffärerna. Det är oftast i mataffären de felaktiga besluten tas som leder till matsvinn, vi kommer att bjuda på goda råd och recept direkt till konsumenten. Mera information om kampanjen i mataffärerna kommer senare

Karin Lindroos

Svinnkampen/Hävikinkaatajat (2015–2016) var Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Här hittar du artiklar, poddavsnitt och videoklipp om matsvinn och följderna av att vi i Finland slänger 23–24 kg ätbar mat per person/år. 

Se slutrapporten som video, eller ladda ner här


Beräkna rätt – minska matsvinnet!

VAD SLÄNGS?

Årligen slängs bland annat: 

22 miljoner kg grönsaker
20 miljoner kg mjölkprodukter
21 miljoner kg hemlagad mat
12 miljoner kg bröd
11 miljoner kg färsk fisk
11 miljoner kg kött
8 miljoner kg potatis

Läs mer här  
Under kampanjtiden tolkar tre illustratörer Svinnkampens budskap. Printen trycks i limiterad upplaga. Du som deltar i en kurs, träffar oss på matmarknader och pop up-restauranger och deltar i utmaningar och tävlingar under projektes gång har chansen att lägga vantarna på ett print. Först ut är den här versionen av Johanna Högväg, Highway Design. En perfekt påminnelse att ha på köksväggen!

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset