42198.jpg

Drick upp kaffet!

31.03.2015 kl. 05:51
Om vi antar att vi dagligen slänger cirka 1 dl kaffe, blir det 4–5 paket i året. Gör en frappe av den överblivna kaffeskvätten istället, vi visar hur.

Vi har nämnt den här faktan och de här siffrorna tidigare, men låt oss ta det en gång till: Hela livsmedelskedjan skapar matsvinn. Vi skyller ofta på industrin, handeln och storköken, men hemhushållen står faktiskt för cirka 35 % av allt spill. Vi finländare slänger i medeltal 24 kilo mat per person och år, vilket direkt belastar miljön och den egna ekonomin. Mängden utgör cirka 6 procent av all mat som konsumenterna köper. Det motsvarar cirka 125 euro per person/år. Hushållen kastar oftast bort bröd, färska frukter, grönsaker, rotfrukter och kaffe (MTT 2013). Som exempel kan vi ta:

Kaffeskvätten i vasken

Vi antar att var och en dagligen slänger cirka 1 dl överblivet kaffe i vasken. Det betyder 365 dl kaffe per person och år, vilket motsvarar 2,1–2,5 kg kaffe (beroende på sorten) och 4–5 paket (à 500 g) varje år. Omräknat i euro betyder det allt från 14–120 euro direkt i vasken.

Hur kan vi då använda kaffeskvätten?

Kaffe som sparas och hålls varmt i kaffekokaren blir beskt och illasmakande. Däremot kan du hälla upp det i en termos och dricka det senar eller släcka kokaren och  värma skvätten i mikron då du blir kaffesugen. Ett alternativ är också att släcka kokaren och göra en kall kaffedryck senare.

Naturligtvis kan du också använda kaffeskvätten till att smaksätta olika anrättningar, så som tiramisu, youghurt, chokladsås, glass och exotiska maträtter. Du kan till och med frysa in den i iskubsformer. Bäst är ändå att brygga rätt mängd från början!

Se videon för instruktioner på hur du gör en frappe på den överblivna kaffeskvätten. Kaffesumpen kan du såklart lägga på dina krukväxter. Där får du rejält med Marthapoäng!

Karin Lindroos

Svinnkampen/Hävikinkaatajat (2015–2016) var Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Här hittar du artiklar, poddavsnitt och videoklipp om matsvinn och följderna av att vi i Finland slänger 23–24 kg ätbar mat per person/år. 

Se slutrapporten som video, eller ladda ner här


Beräkna rätt – minska matsvinnet!

VAD SLÄNGS?

Årligen slängs bland annat: 

22 miljoner kg grönsaker
20 miljoner kg mjölkprodukter
21 miljoner kg hemlagad mat
12 miljoner kg bröd
11 miljoner kg färsk fisk
11 miljoner kg kött
8 miljoner kg potatis

Läs mer här  
Under kampanjtiden tolkar tre illustratörer Svinnkampens budskap. Printen trycks i limiterad upplaga. Du som deltar i en kurs, träffar oss på matmarknader och pop up-restauranger och deltar i utmaningar och tävlingar under projektes gång har chansen att lägga vantarna på ett print. Först ut är den här versionen av Johanna Högväg, Highway Design. En perfekt påminnelse att ha på köksväggen!

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset