42199.jpg

Släng brödet i pastasåsen istället för i komposten!

30.03.2015 kl. 17:25
Maria Ahonen, eller Biffen som hon också kallas, på reklambyrån People´s har skapat den grafiska profilen för Svinnkampen. Här tipsar hon om vad du gör av bröd som blivit torrt!
 

Biffen, du har designat Svinnkampens grafiska profil, berätta om hur du tänkte?

– Jag blev grymt glad över att bli ombedd att designa Svinnkampens image för jag tycker kampanjens idé är så himla bra! Jag började genast tänka på 50- och 60-talen då man respekterade råvaror, och saker överhuvudtaget, i stället för nutidens slit- och slängkultur. Dessutom är retrostil ju också så himla snyggt och sympatiskt. Precis som en Martha!

I dina illustrationer kan vi se sådant som ofta slängs i komposten – torkat bröd, ätbara delar av grönsaker, matrester. Om du själv slänger ätbar mat, vad är det i så fall som oftast hinner bli gammalt?

– Jag är skyldig till att ha en massa torrvaror i mitt skafferi som säkert gått ut redan 2004. Typ nån kakmix man köpt och sen glömt. Bröd är också sånt som ofta hinner bli gammalt men det är jag nuförtiden duktig på att undvika.

Ditt bästa tips för att undvika matsvinn i det egna köket?

– Just torrt bröd blir toppen som bas i pastasås! Gör en skön tomatsås och släng i torrt bröd och såsen blir superkrämig och god. Jag lagar också ofta mat som börjar som en massiv grönsaksgryta, sen blir den sås till pasta eller ris om man slänger i lite havregrädde och steker till nån bit Quorn, och till slut blir den en soppa.

Massor av marthapoäng till Biffen! Tagga dina bästa matsvinnstips under #svinnkampen.
Karin Lindroos

Svinnkampen/Hävikinkaatajat (2015–2016) var Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Här hittar du artiklar, poddavsnitt och videoklipp om matsvinn och följderna av att vi i Finland slänger 23–24 kg ätbar mat per person/år. 

Se slutrapporten som video, eller ladda ner här


Beräkna rätt – minska matsvinnet!

VAD SLÄNGS?

Årligen slängs bland annat: 

22 miljoner kg grönsaker
20 miljoner kg mjölkprodukter
21 miljoner kg hemlagad mat
12 miljoner kg bröd
11 miljoner kg färsk fisk
11 miljoner kg kött
8 miljoner kg potatis

Läs mer här  
Under kampanjtiden tolkar tre illustratörer Svinnkampens budskap. Printen trycks i limiterad upplaga. Du som deltar i en kurs, träffar oss på matmarknader och pop up-restauranger och deltar i utmaningar och tävlingar under projektes gång har chansen att lägga vantarna på ett print. Först ut är den här versionen av Johanna Högväg, Highway Design. En perfekt påminnelse att ha på köksväggen!

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset