42200.jpg

En ständig påminnelse i ditt kök – vi lottar ut 3 affischer!

01.04.2015 kl. 07:51
Just när du står där, i beredskap att slänga ett gäng mjuka morötter, ser du affischen och får lite dåligt samvete. Tillsammans med tre illustratörer gör vi under Svinnkampens gång dekorativa prints våra fem budskap mot matsvinn. Först ut är Johanna Högväg/Highway design.
För att Svinnkampen skall leva vidare i mångas kök långt efter att projektet avslutas (våren 2016), samarbetar vi under kampanjens gång med tre illustratörer som tolkar våra fem budskap mot matsvinn. Affischerna delas ut på våra matkurser, pop up-restauranger, matmässor och tävlas också ut i samband med kampanjveckor och bloggsamarbeten. I slutet av artikeln hittar du information om hur du kan vinna en affisch!


Johanna Högväg (Highway Design), är baserad i Jakobstad och känd för sina lekfulla och färgglada illustrationer.

Hur tänkte du när du skapade affischen för Svinnkampen?
– Jag ville skapa en glad och lekfull affisch med retrokänsla, som man gärna hänger upp på väggen hemma i köket.

Var något av budskapen i affischen tankeväckande för dig?
– Helt otroligt vilka mängder mat som slängs? Var femte matkasse? Det är helt otroligt!

Finns det någon särskild råvara som ofta blir matsvinn hos dig? Varför i så fall?
– Av någon anledning så slänger vi väldigt ofta bort svarta, bortglömda bananer. Det är en sak man köper av gammal vana, men ingen riktigt kommer ihåg att äta dem.

Vad gör du själv för att undvika matsvinn i köket?
– Hos oss har vi tidigare varit rätt så dåliga på att planera våra inköp och vår matlagning, men för ett tag sedan tog vi tag i saken. Nu gör vi upp matlistor och veckohandlar enligt dem. Inga impulsköp eller onödigheter. På så vis undviker vi svinnet och kan ta till vara råvarorna på ett mycket bättre sätt.

Tävling

För att vara med i tävlingen om en av tre affischer, ta en bild på en maträtt där du räddat mat som varit i riskzonen för att bli svinn. Tagga bilden med #svinnkampen och @marthaforbundet. Vi lottar fram en vinnare nästa vecka, håll utkik. Har du inte ett instagramkonto går det lika bra att maila in bilden till karin@martha.fi!

Karin Lindroos

Svinnkampen/Hävikinkaatajat (2015–2016) var Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Här hittar du artiklar, poddavsnitt och videoklipp om matsvinn och följderna av att vi i Finland slänger 23–24 kg ätbar mat per person/år. 

Se slutrapporten som video, eller ladda ner här


Beräkna rätt – minska matsvinnet!

VAD SLÄNGS?

Årligen slängs bland annat: 

22 miljoner kg grönsaker
20 miljoner kg mjölkprodukter
21 miljoner kg hemlagad mat
12 miljoner kg bröd
11 miljoner kg färsk fisk
11 miljoner kg kött
8 miljoner kg potatis

Läs mer här  
Under kampanjtiden tolkar tre illustratörer Svinnkampens budskap. Printen trycks i limiterad upplaga. Du som deltar i en kurs, träffar oss på matmarknader och pop up-restauranger och deltar i utmaningar och tävlingar under projektes gång har chansen att lägga vantarna på ett print. Först ut är den här versionen av Johanna Högväg, Highway Design. En perfekt påminnelse att ha på köksväggen!

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset