42684.jpg

Handla lätt och bli ändå mätt

31.03.2015 kl. 07:17
Det är påsk och du är i beråd att gå och handla. Mysiga familjekvällar kommer att varvas med en större brunch och kanske en picknick. Om du planerar och beräknar rätt undviker du matsvinn. Ladda ner och printa ut vår tabell.

Inför helger är det lätt hänt att en förköper sig bland välfyllda butikshyllor. Genom att planera in måltiderna, antalet ätare, eventuella gäster och restaurangbesök kan du redan i inköpsskedet spara pengar, miljö och tid. Gör listor och följ dem, det lönar sig. Då du planerar måltiderna skall du också alltid planera in vad du kan göra av de eventuella resterna. Kanske får du in dem i därpå följande måltid?

Kappsäcksmetoden i matbutiken

Har du någon gång packat med det lite överlopps kläder och toalettgrejer på resan? Ansiktsmasken du aldrig hann använda, skorna som var obekväma ... Nästa gång du packar gäller det att plocka bort halva mängden innan du stänger kappsäcken. Samma princip är användbar i matbutiken. Eller varför inte redan i det skedet du skriver inköpslistan.

Beräkna rätt

Står du i beråd att bjuda på mat och dryck för ett större gäng är det bra att minnas några detaljer:

Män äter vanligtvis mera än kvinnor

Talkofolket behöver rejäla portioner
Växande barn och unga tömmer fortare skålen med favoriträtten
Finns det många olika sorter behövs det inte så mycket av allt
Reservera tillräckligt med mat men tänk färdigt ut hur du kan ta till vara matresterna.En enkel tabell på åtgång kan vara bra att ha hängandes på kylskåpet. Ladda ner och printa ut en pdf.
 

Text: Elisabeth Eriksson
Foto: Karin Lindroos
Karin Lindroos

Svinnkampen/Hävikinkaatajat (2015–2016) var Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Här hittar du artiklar, poddavsnitt och videoklipp om matsvinn och följderna av att vi i Finland slänger 23–24 kg ätbar mat per person/år. 

Se slutrapporten som video, eller ladda ner här


Beräkna rätt – minska matsvinnet!

VAD SLÄNGS?

Årligen slängs bland annat: 

22 miljoner kg grönsaker
20 miljoner kg mjölkprodukter
21 miljoner kg hemlagad mat
12 miljoner kg bröd
11 miljoner kg färsk fisk
11 miljoner kg kött
8 miljoner kg potatis

Läs mer här  
Under kampanjtiden tolkar tre illustratörer Svinnkampens budskap. Printen trycks i limiterad upplaga. Du som deltar i en kurs, träffar oss på matmarknader och pop up-restauranger och deltar i utmaningar och tävlingar under projektes gång har chansen att lägga vantarna på ett print. Först ut är den här versionen av Johanna Högväg, Highway Design. En perfekt påminnelse att ha på köksväggen!

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset