44912.jpg

Matmingel med matsvinn som tema

17.08.2015 kl. 10:28
Över en purésoppa och fattiga riddare kunde restaurangbesökarna på Svinnkampens pop up-restaurang i Ekenäs diskutera matsvinn och vad man kan göra för att minska sitt eget matsvinn.

Tack till alla som besökte Svinnkampens Ekenäsrestaurang under söndagen, stämningen var på topp ute på Spinneriets soliga terrass! Menyn för dagen var en soppa på blomkål, grönkål, broccoli, lök, potatis och ost  – enligt man tager vad man haver-principen. Till efterrätt blev det fattiga riddare med jordgubbssylt och grädde. Receptet på purésoppan hittar du här. Recept på fattiga riddare finns här

  

Karin Lindroos

Svinnkampen/Hävikinkaatajat (2015–2016) var Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Här hittar du artiklar, poddavsnitt och videoklipp om matsvinn och följderna av att vi i Finland slänger 23–24 kg ätbar mat per person/år. 

Se slutrapporten som video, eller ladda ner här


Beräkna rätt – minska matsvinnet!

VAD SLÄNGS?

Årligen slängs bland annat: 

22 miljoner kg grönsaker
20 miljoner kg mjölkprodukter
21 miljoner kg hemlagad mat
12 miljoner kg bröd
11 miljoner kg färsk fisk
11 miljoner kg kött
8 miljoner kg potatis

Läs mer här  
Under kampanjtiden tolkar tre illustratörer Svinnkampens budskap. Printen trycks i limiterad upplaga. Du som deltar i en kurs, träffar oss på matmarknader och pop up-restauranger och deltar i utmaningar och tävlingar under projektes gång har chansen att lägga vantarna på ett print. Först ut är den här versionen av Johanna Högväg, Highway Design. En perfekt påminnelse att ha på köksväggen!

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset