Tillbaka

Veckomenyer för bespisningen på daghem

Vi har utarbetat veckomenyer med recept anpassade enligt säsong och beräknade för 10 daghemsbarn. I menyerna finns en pedagogisk röd tråd över hur barnen kan involveras i måltiden på olika sätt. En del dagar är det meningen att barn skall få delta i att exempelvis laga mellanmål, dessa görs tillsammans med den pedagogiska personalen. Inför varje lunch är det också bra om personal berättar om maten som serveras och introducerar dagens smak. Ett samarbete mellan bespisning och övrig personal är därför viktigt för att veckan skall bli så bra som möjligt. Här kan du behändigt ladda ner en pdf med instruktioner och recept.

Vintermenyn Vårmeny Sommarmeny Höstmeny
   
   
   

 

Minska på matsvinnet – tips till kökspersonal

Genom att minska på matsvinnet kan du öka lönsamheten och minska på miljöbelastningen. Fundera i ditt kök var matsvinnet uppkommer från inköpstillfället till att maten tas bort från bordet.

  • Planera menyn enligt säsong. Då kan färska råvaror användas till flera rätter.
  • Ha rutin på beställningen. Planera beställningen samtidigt med menyn.
  • Kontrollera matlager med jämna mellanrum.
  • Ställ varorna enligt datum i lager. Använd de äldsta först.
  • Följ recept och använd råvaror med måtta så att de motsvarar mängden personer som ska äta.
  • Ansa grönsaker med varsam hand så det inte slängs onödigt mycket. Var noggrann då du skär fisk och kött så du inte skär bort för mycket.
  • Använd rester, till exempel till soppor och såser.
  • Frys genast ner överbliven mat så kan den användas på nytt.
  • Grönsaker (kokta eller råa) kan frysas ner och användas senare.

Tipsen är ur Kasta mindre mat – Guide till miljövänlig och lönsam köksdrift, utgiven av Nordiska Ministerrådet 2012