Salviabakad palsternacka

Artikel

Ingredienser

  • 3–4 st palsternackor
  • 20 färska salviablad
  • 2 msk olja
  • 1 krm salt

Anvisningar

Dela palsternackorna på längden, gärna i fyra delar om de är stora. Strimla salviabladen. Lägg palsternackorna i en ugnsfast form. Pensla med olja och salta lätt, klipp över hälften av salviabladen Stek i 225 graders ugnsvärme i ca 30 minuter. Skaka om några gånger under tillredningen. Om du tillreder en större mängd lönar det sig att sätta palsternackorna och oljan i en stor plastpåse så att oljan fördelas jämnt, då sparar du dessutom in på fettet! Om du däremot vill tillreda rätten för bara 1–2 personer, kan det löna sig att bryna palsternackorna i en stekpanna. Rostade rotsaker börjar bli ett begrepp och det är inte så konstigt. Som regel kan mansäga att alla rotsaker kan tillredas på detta sätt. Ansa och skär i lämpliga bitar, olja i påse, häll i en ugnsfast form (gärna ugnsplåt beklädd med bakplåtspapper), salta försiktigt. Tillred i 225 graders ugnsvärme i ca 30 minuter. Efter halva tiden kan man tillsätta vitlöks- och rödlöksklyftor, eller varför inte någon örtkrydda? Då härligheten är klar kan man förhöja smaken med vit balsamvinäger eller citronskal och -saft. Rätten passar som ensamrätt serverad med en god yoghurt- eller gräddfilssås.