Svampfylld rova

Artikel

Ingredienser

  • 6 små rovor
  • Ca 1 l vatten
  • 1 tsk salt

Svampstuvning: 

  • Ca 1/2-1 färsk shiitake eller skogssvamp
  • 2 msk olja
  • 4 msk vetemjöl
  • 100 g finhackad purjolök
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 2 1/2 dl mjölk
  • Salt, vitpeppar, gräslök

Anvisningar

Koka rovorna i ca 20 minuter i lättsaltat vatten tills de blir halvmjuka. Tillred under tiden svampsåsen. Skär svampen i små tärningar. Fräs utan fett i en panna tills vätskan avdunstat. Tillsätt fettet, löken och vetemjölet. Späd med vätskan och låt småkoka tills såsen blir tjock som en stuvning. Lyft upp de kokta rovorna med hålslev för att rinna av. Skär av hatten och gröp ur med sked. Fyll med den goda svampstuvningen i förväg och koka rovorna klara. Lägg sedan de kokta rovorna på ett ugnssäkert fat och gratinera de fyllda rovorna med lite ost i het ugn strax före servering. Tips: en skvätt konjak eller sherry kronar såsen.