Saftigt saffransbröd

Artikel

Ingredienser

Cirka 40 små bullar

  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran
  • 1 tsk socker
  • 50 g jäst
  • 125 g kvark
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 19–20 dl vetemjöl

Anvisningar

Smält fettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Stöt saffranet med en tsk socker och blanda det i degspadet. Smula ner jästen i en bunke och häll det ljumma degspadet över. Tillsätt kvark, sirap, ägg och salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta samman till en smidig deg. Strö över lite mjöl och täck med en bakduk. Låt degen jäsa i 40 minuter. Tag upp degen och arbeta den smidig. Baka ut degen till 40 bullar eller 3 längder eller 2 kransar. Sätt ugnen på 250 grader. Jäs bullarna i 25 minuter och grädda dem mitt i ugnen 8–9 minuter. Längder och kransar behöver jäsa cirka 30 minuter och gräddas i 200 grader.