Runebergstårta i långpanna

Artikel

48 bitar

  • Långpanna beklädd i bakplåtspapper
  • 500 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 2 dl farinsocker
  • 4 ägg
  • 11 dl vetemjöl
  • 6 dl havrekli
  • 200 g mald mandel
  • 4 tsk soda
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 tsk kardemumma
  • 6 dl surmjölk
  • 2 msk citronsaft
  • Garnering: 2 dl hallonsylt, 1 dl florsocker, 1 msk vatten

Rör smör, farinsocker och socker pösigt. Tillsätt äggen under kraftig omrörning. Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i smeten växelvis med surmjölk och citronsaft. Häll smeten i långpannan och grädda i 200 grader i cirka 30–40 minuter. Täck formen med bakplåtspapper mot slutet av gräddningstiden om ytan verkar bli för mörk. Låt tårtan svalna något. Fukta eventuellt  med en blandning av 1 dl vatten, 1 dl arrakpunsch och 2 msk socker. Skär upp i fyrkanter. Blanda florsocker och vatten till en trögt flytande blandning och spritsa ut i en rundel över tårtorna. Klicka ut hallonsylten på tårtans mittparti.

Du kan såklart även göra Runebergstårtor i Runebergstårtformar, kakform eller muffinsformar. Läs hur här.