Marängtårta

Artikel

Ingredienser

10–12 bitar

Marängbotten:

  • 3 äggvitor
  • 2–2½ dl strösocker
  • 3 dl Rice Krispies, frukost flingor

Fyllning:

  • 1 dl vatten
  • 2½ msk vetemjöl
  • 50 g mörk choklad
  • 50 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 2–3 dl vispgrädde
  • Garnering: 30 g mörk choklad

Anvisningar

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum, (rena kärl). Tillsätt sockret under fortsatt vispning och vispa minst 5 minuter, tills du får en blank och fin massa. Vänd ner Rice Krispies. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna, över hela plåten. Grädda i mitten av ugnen, ca 1 timme. Låt bottnen gärna torka i efterugnsvärme, med ugnsluckan på glänt. Ta ut och dela marängen i två delar. Fyllning: Koka ihop vatten och vetemjöl under vispning till en tjock smet. Ta kastrullen från värmen och vispa i choklad och smör. Vispa tills allt har smultit. Tillsätt florsocker och äggula och vispa till en jämn kräm. Hit kan man förbereda redan dagen innan! Alternativ: Färdig chokladsås, vispbar + Vaniljvisp (creme vanilla) eller färska frukter och bär + vispgrädde. Glass lämpar sig också bra. Montering: Bred chokladkrämen på det ena marängbottnet. Vispa grädden och bred den över chokladkrämen. Lägg den andra marängen över. Smält chokladen i mikron eller i vattenbad och ringla över chokladen med en gaffel. Låt gärna tårtan stå svalt en stund innan servering.