Kvargpirog

Artikel

Ingredienser

  • 3 dl mjölk
  • ½ dl socker
  • 1 tsk salt
  • 25 g jäst
  • 1 ägg
  • 100 g smör eller margarin
  • 10 dl vetemjöl (600 g)

Fyllning:

  • 1 l kvark
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl russin
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl grädde (lättgrädde)
  • Till pensling: ägg.

Anvisningar

Värm mjölken till 37° grader. Smula jästen i en bunke Häll på mjölken och blanda i socker, salt och smält smör. Blanda i några dl vetemjöl och rör till en jämn smet, rör ner ägget. Blanda i resten av mjölet, lite åt gången. Låt jäsa, ca ½ timme. Om kvarken är mycket blöt, låt den rinna av i en sil. I kvarken blandas russin, socker, vanilj och ägg. Tillsätt grädde tills blandningen är grötaktig. Kavla degen (spara lite till ett gallerverk) och flytta den till en långpanna med bakplåtspapper. Vik upp kanterna (i Karelen bara kortsidorna). Fyll pirogen med kvarkblandningen. (Kavla resten av degen till en platta och sporra ut längder som läggs över pirogen som ett gallerverk). Låt jäsa. Pensla med ägg och grädda i 200° grader tills pirogen fått vacker färg.