Marthas kvinnokraft

Artikel

10 stycken söta, sega, sura, goda, bittra, ljuvliga unika kvinnodagsbakelser.

  • 4 äggvitor (rumstempererade)
  • 1 nypa salt
  • 2 ½ dl finsocker
  • 1 tsk vitvinsvinäger eller citronsaft
  • ½ msk maizena
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker
  • 2 dl valbara bär ex. jordgubbar, hallon, blåbär
  • 50 g mörk choklad

Sätt ugnen på 130 grader. Vispa äggvitorna till ett mjukt skum med en nypa salt. Tillsätt sedan sockret, skedvis, under ständig vispning. Vispa tills sockret helt löst upp sig. Vänd försiktigt ner maizena och syra med en slickepott i marängsmeten.

Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut 10 stycken jämnstora marängbottnar på bakplåtspapperbeklädd ugnsplåt. Grädda 1 ¼ timme tills marängerna känns lätta. Stäng av ugnen men låt plåten stå i ugnen med luckan på glänt tills marängerna svalnat.

Bered under tiden fyllningen. Ta fram favoritbären eller blanda enligt behag. Sura bär som vinbär kan sockras lätt. Stora bär som jordgubbe mosas med gaffel. Vispa grädden, söta med florsocker.

Smält chokladen och gör kvinnosymboler, låt stelna i kylskåp en stund.

Hugg försiktigt av ”toppen” och fyll sedan marängen med bär, grädde och sätt locket på. Toppa med chokladfiguren.

 


OM BAKELSEN
Kvinnodagsbakelsen Marthas kvinnokraft togs fram tillsammans med HBL år 2013. Det här är historien bakom bakelsen:

Ägget binder samman och ur historiskt perspektiv har hönsskötsel spelat en viktig roll. Redan i början av 1900-talet lärdes hönsskötsel ut för att kvinnorna skulle få en egen inkomst av äggförsäljningen. I bakelsen ingår äggvitan, men vi uppmanar alla att också ta tillvara gulan och av den och till exempel vispa ihop en god vaniljsås som man kan hälla över bakelsen.

Marängen är spröd på ytan men seg och hållbar inuti. Kvinnor är inte sköra! Vi är tappra kämpare som med varandras stöd klarar av det mesta!

Marängerna är fyllda av bär. Det är nu dags att tömma frysen och göra rum för nästa skörd. Bären symboliserar också hur olika vi kvinnor är. Söta, sura, beska och fräscha. Bären står också för de många olika roller vi som kvinnor dagligen tampas med. Det är inte alltid det enklaste att leva upp till alla förväntningar och därför skall vi som kvinnor stöda varandra.

Vi har dekorerat bakelsen med kvinnosymboler i mörk choklad och en gräddklick. Fastän vi är olika stora, i olika faser av livet, bosatta på landet eller i stan, med familj eller utan så skall vi stöda varandra. Våra grundare, med Lucina Hagman i spetsen, höll inte tand för tunga utan uppmanade friskt medlemmarna att stöda kvinnor vare sig det gällde i politiken eller hemma.

Marthas kvinnokraft är en hyllning till kvinnan. Varje bakelse är unik och du kan göra den just så söt, sur, bitter eller fräsch som du vill genom att välja din fyllning. Den är en påminnelse om alla de kvinnofrågor Martha kämpat och fortsättningsvis kämpar för, om modiga förgrundsgestalter och engagerade kvinnor av i dag.