Bobotie

Artikel

Ingredienser

För 8-10 personer

  • 2 medelstora lökar
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 2 msk olja
  • 1 msk smör
  • 1 msk currypulver
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk socker
  • 1 tsk kryddpeppar
  • 1 msk koriander
  • ½ tsk krossad kryddpeppar
  • 3 stora skivor vitt rostbröd
  • 3 dl mjölk
  • 1,2 kg malen lammstek
  • 3 ägg
  • 1 dl russin
  • 2 dl chutney
  • 1½ tsk salt
  • Rivet skal av en citron
  • 2 lagerblad
  • 1 dl mandelspån
  • Salt och svartpeppar

Anvisningar

Finhacka löken och fräs den med krossad vitlök i olje- smörblandningen. Tillsätt curry och gurkmeja. Blanda ordentligt och låt fräsa en stund. Sätt ugnen på 200 grader. Tillsätt sedan vinäger, socker, salt, koriander och kryddpeppar. Lägg brödet i blöt i mjölken. När det är blött, läggs det i en sil och pressas för att ta tillvara så mycket av mjölken som möjligt. Smula köttet i en stor stekpanna med olja i. Stek köttet i ca 5 minuter. Tillsätt brödet, lökblandningen, russin, chutney, salt och det rivna citronskalet. Häll allting i en ugnssäker form, strö på lagerbladen och mandelspånen, salta och peppra. Vispa mjölken med äggen och häll blandningen över köttet. Grädda Bobotien i 35-45 minuter eller tills äggstanningen har stelnat. Servera med gult ris, chutney och gurksambal.