Maskrossirap

Artikel
  • Blommor av maskrosor (eller t.ex. granskott)
  • Vatten
  • Socker

Fyll en halv liten kastrull med maskrosblommor, täck med vatten. Låt koka i ca 20 minuter, sila. Om du vill ha starkare sirap kan du sätta nya maskrosblommor i samma vatten och igen låta koka i ca 20 minuter, och sila. Mät upp vätskan i mätbägare och skölj kastrullen. Häll 2 dl av vätskan tillbaka i kastrullen och lägg till 420 g socker. Låt sockret smälta i den varma vätskan. Låt inte blandningen koka, då avdunstar för mycket vatten och sirapen kan kristalliseras i sin burk. När sockret har smält kan du hälla den färdiga sirapen på burk. Sätt på en etikett, t.ex. "Maskrossirap juni 2012". Förvara sirapen i kylskåp. Använd t.ex. till glass eller pannkakor. Maskrossirap smakar lite vanilj och lite nötter. Granskottssirap smakar skog.

Vill du lära dig mera om vilda grönsaker i matlagning, ladda ner broschyren Vilda grönsaker.