Emmerrisotto med svamp

Artikel
  • 3 dl emmer sädesris
  • 4 dl svamp
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 schalottenlök
  • 1 liter vegetarisk buljong
  • En klick smör
  • Färsk timjan, körvel eller persilja
  • Ca 1 dl lagrad getost eller emmenthaler

Blötlägg emmer sädesris i vatten i några timmar. Skala löken och hacka smått. Hetta upp smör i en traktörpanna eller stor gryta. Fräs löken utan att ge färg. Slå i de avrunna emmer sädesriset och låt puttra en stund under ständig omrörning. Späd på med varm buljong lite i taget. Låt därefter sädesriset koka tills det är mjukt, cirka ½ timme. Fräs den putsade svampen i en stekpanna i smör 5–10 minuter. Blanda i det nästan mjuka emmer sädesriset. Smaka av med örter och stark ost.

Du kan också använda dig av torkad svamp som du blötlägger innan du rör med den i risotton.