Lingonlimpor

Artikel
  • 1l vatten
  • 75 g jäst
  • 3 dl rårörda lingon
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • 1⁄2 msk hela kummin
  • 1 l rågmjöl
  • 1 l vetemjöl
  • Cirka 2 dl vete- eller havrekli
  • Ev. 1⁄2 dl russin

Smula ner jästen i den ljumma vätskan. tillsätt kryddor, rårörda lingon, sirap samt eventuellt russin. Blanda ner mjöl samt vetekli lite åt gången och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen ordentligt. Låt degen jäsa övertäckt en timme på ett varmt ställe. Knåda degen ytterligare på ett mjölat bakbord efter jäsningen och baka ut till fyra runda limpor. Låt jäsa en stund till. Pensla med ägg eller mjölk. Grädda i 175 grader i ca en timme. Täck över limporna med en handduk då du tagit dem ur ugnen så får du en mjuk yta på brödet. Om du vill grädda limporna i avlånga brödformar kan du göra degen lösare genom att minska på mjölmängden med ett par deciliter. Då kan du hälla degsmeten direkt i de smorda limpformarna, låta dem jäsa och sedan grädda dem. Fyll formarna bara till hälften, eftersom de jäser. Då bröden är färdiga stjälper du bara upp dem ur formarna.