Kalljästa semlor

Artikel
  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 dl semlekross/flingor+kross
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rypsolja
  • 1 dl rågmjöl
  • 4 dl speltmjöl
  • 10 torkade aprikoser
  • Ca 5 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke. Rör ut jästen i vatten. Tillsätt semlekross, salt och olja.

Rör ner rågmjöl och spelmjöl. Klipp aprikoserna i bitar och tillsätt i degbunken. Knåda in vetemjöl lite i taget tills degen känns smidig. Låt jäsa i kylskåp över natten.

Ta ut degen och knåda ut den på ett mjölat bakbord. Dela degen i ungefär 20 bitar och forma till semlor. Låt jäsa i cirka 1 timme på plåt. Grädda ungefär 12 minuter i 225 grader.

Klicka här för en illustrerad och utprintbar version av receptet.