Speltrisotto med stekt sik

Artikel


4 portioner

  • 3 dl speltgryn
  • 1 msk smör och 1 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 dl vitt vin (kan uteslutas)
  • 7 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl ärtor
  • 2 msk örter
  • 1 dl riven parmesan
  • 4 sikfiléer (á 120 g)
  • Salt, peppar
  • Vetemjöl
  • 2 msk smör

Värm buljongen i en kastrull. Finhacka löken och fräs den mjuk i matfettet, häll i speltgrynen och rör om en stund. Tillsätt vinet och rör om tills det avdunstat. Häll i hälften av buljongen och låt småsjuda ända tills vätskan sugits in i grynen. Tillsätt sedan resten av vätskan och sjud tills speltgrynen är al dente, blanda i ärterna ett par minuter innan risotton är klar. Rör i riven parmesan och örter. Servera med smörstekt sik. Salta och peppra sikfiléerna. Vänd dem i vetemjöl och bryn dem i smöret, ett par minuter på varje sida.